kis-corbasi
Çorba Tarifleri

Kış için Şifa Çorbası

Kış için Şifa Çorbası

Çok basit malzemelerle evlerinizde çorba yapmanız mümkündür. Sağlıklı ve hiç katkı maddesi olmadan içeceğiniz bu çorbalar hem besleyici ve hem de doyurucu olması açısından oldukça önemlidir. Özellikle kış aylarında tüketilmesi çok daha önemli ve sağlıklı olan bu çorbalardan hazırlamak ve tüketmek çok kısa zamanınızı alacaktır. Çok fazla uğraş gerektirmeyen, evlerinizdeki basit malzemelerden ve oldukça bol malzemeli çorbalardan birisinin tarifini aşağıda sizler için hazırladık.

Malzemeleri:

1 adet orta boy patates,

1 adet orta boy soğan,

1 adet orta boy havuç,

Bir tutam maydanoz,

3-4 yaprak taze nane, (kuru nane tercih edilecekse bir çay kaşığı yeterli olacaktır)

2 çorba kaşığı tel ya da arpa şehriye,

2 çorba kaşığı pirinç,

1, 5 tatlı kaşığı tatlı biber salçası, (domates salçası tercih edilebilir)

1 tatlı kaşığı kaya tuzu, (kaya tuzu olmasına özen gösterin)

1 çay kaşığı karabiber,

Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber,

1 diş sarımsak,

1 adet defne yaprağı,

3 bardak içme suyu,

2 bardak et suyu, (mümkünse kemiklerden elde ettiğiniz kemik suyu olursa çok daha besleyici olacaktır)

1 çay bardağı beyaz un,

1 çorba kaşığı tereyağı.

kis-corbasi-450

Yapılışı:

Yukarıdaki malzemeler hemen hemen hepimizin mutfağında olan malzemelerdir. Alması ve bulması zor olmayan ve her evde bulunan yukarıdaki malzemelerden çok lezzetli ve çok besleyici ve sağlıklı çorba yapmanız mümkündür.

Havuç ve patatesleri küçük küpler halinde doğrayın ve kaynar suda 2-3 dakika kadar bekletin. Soğanınızı rendenizin en küçük gözünde rendeleyin ya da rondodan geçirin ve su haline getirin. İçme suyu ve et suyunuzu tencerenize dokün.

Tereyağınızı ekleyin. Üzerine tuz, karabiber ve kırmızı biberinizi atın. Çatal batırılmış sarımsağınızı ve defne yaprağınızı tencerenize atın. Unu yavaş yavaş ve topak olmaması için iyice karıştırarak tencerenize boşaltın.

Bu aşamadan sonra tencerenizin altını orta ateşte açın. Salçanızı bir çay bardağı içinde sulandırdıktan sonra tencerenize boşaltın. Daha sonra pirinç ve şehriyenizi tencereye dökün ve hiç durmadan karıştırmaya devam edin.

Karıştırma işine ara verirseniz pirinçlerin tencerenizin dibine yapışacağını unutmayın. Biraz pişirdikten sonra ( yaklaşık 5-6 dakika kadar) havuç, patates ve su haline getirdiğiniz soğanınızı tencerenize boşaltın ver karıştırmaya devam edin.

Orta ateşte yavaş yavaş ama durmadan karıştırarak çorbanızı pişirmeye devam edin. Bu aşamada bir tatlı kaşığı yardımıyla çorbanızın tuzunu kontrol edin.

Eğer damağınıza göre değilse biraz daha tuz ekleyebilirsiniz. Çorbanız kaynamaya başlayınca altını kısın ve bu aşamada maydanoz ve nanelerinizi üzerine ekleyin. 5 dakika kadar daha karıştırarak pişirin ve daha sonra altını kapatın.

Artık bol malzemeli ve son derece sağlıklı ve özellikle kış aylarında soğuk algınlıklarına karşı oldukça etkili çorbanızı afiyetle içebilirsiniz.

Çorba yapımı çok kolay bir uğraştır. Değişik malzemeler katarak ve değişik tekniklerle kendi çorbalarınızı hazırlayabilirsiniz. Hemen hemen her malzemenin ve her gıda maddesinin çorbasını yapabilirsiniz. Bu biraz sizin damak tadınıza ve hangi malzemeye hangi malzemeyi katarak çorba yapmak istediğinize bağlıdır. Biraz deneme yanılma yolu ile zamanla kendi çorbalarınızı keşfedebilirsiniz. Besleyici olması açısından dikkat edilmesi gereken husus, çorbalarınızda mutlaka kemik ya da et suyu kullanmanızdır ve asla margarin tercih etmemenizdir. Tereyağı bu konuda en sağlıklı olan üründür. Değişik çorbalar yapmak hem zevkli ve hem de zevkli olmasının yanında zaman içinde değişik tat ve lezzetlerde arşivinizde onlarca çeşit çorba tarifini biriktirmeniz açısından da keyif vericidir.

Afiyet olsun.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *